søndag 12. februar 2012

Usunn palmeolje i barnemat




    












HVA HAR PALMEOLJE?


Margit Vea med bloggen "Hjemmelaget barnemat",
har et skevet et interessant innlegg om usunn palmeolje i mat.
Der stiller hun flere kritiske spørsmål til bruken av palmeolje
i mat for barn og voksne. En olje som ofte kun står oppført
som "vegetabilsk olje" på ingredienslisten.

Hun har tidligere stilt spørsmål direkte til de ulike
produsentene for babygrøt:
"Hvilke fettyper brukes i de ulike grøtene?"
Et spørsmål de helst vil unngå å svare på, ifølge Margi Vea.

Jeg synes det er urovekkende at Nèstle nekter å oppgi
hvor mye palmeolje som brukes i babygrøten. Har ikke
forbrukerne rett til å vite hva maten inneholder?
Grønn hverdag har en Palmeolje-guide. Med denne
guiden kan vi forbrukere undersøke om matvarene
vi kjøper, inneholder palmeolje.

Jeg fant ut at bokstavkjeksen inneholder 5-10% palmeolje
mens Maarud-chipsen har 0%.











Flere typer margarin og Tex-Mex produkter, kommer
dårlig ut i palmeolje-guiden. First Price margarin har så mye
som 30-40% palmeolje. Flere taco-produkter og
mikro-popcorn har mellom 20-30% palmeolje.

Unngår du produkter med palmeolje?

4 kommentarer:

  1. Uff og huff! Man skal være bevisst som forbruker og spesielt når det gjelder barna. Nå har nettopp 2 typer barnegrøt blitt trukket fra markedet også. Jeg leser på innhold før jeg kjøper et produkt. Her er det så å si slutt på posemat og inn med god hjemmelaget mat. Dermed er det ikke bare palmeoljen jeg kutter ut, men smaksforterkere og saltmengde.

    SvarSlett
  2. Jeg skulle gjerne gjort det, men prinsessa vår har soyaallergi, og da må vi ofte velge palmeoljeproduktene.

    At mat merkes med bare "vegetabilsk" olje/fett er et problem også der det ikke er palmeolje som brukes... vi kan ikke bruke noen av disse produktene uten å vite hvilken sort vegetabilsk det er. Men i 90 % av tilfellene er det visstnok palme, ifølge min venninne som er ernæringsfysiolog.

    SvarSlett
  3. Folk er opptatt av helse og synes at det er viktig å spise sunn mat. Problemet er at folk flest er late slubberter som lar seg friste av ferdigmat og tror de har hverken tid eller evne til å lage mat selv.

    Matvareindustrien ser generelt denne svakheten som en mulighet til å maksimere profitten ved å bruke billigst mulig råvarer. Når det gjelder palmeolje har de kommet i konflikt med miljøvernerne, fordi produksjon av palmeolje fører til rydding av regnskog og er dermed klima-farlig. De ferdigmat-spisende forbrukere har åndsfraværende havnet i en drakamp mellom matvareindustrien og miljøvernerne.

    Informasjonen om den usunne palmeoljen har ført til et ønske om å spise ferdigmat uten palmeolje. Å lage mat selv engasjerer ikke like mye. Matvareindustrien kan dermed ta det rolig, de kan drive på som før - uten palmeolje eller andre ingredienser som gir konflikt med andre pressgrupper.

    SvarSlett

Du er velkommen til å skrive en kommentar, et spørsmål eller ønske om tema.