tirsdag 10. mai 2011

Blyantgrep og "Give Away"















Måten barnet griper og holder blyanten på, har stor
innflytelse på skriving og forming av bokstavene.
For at barnet skal nærme seg et voksent grep, der
tommel og pekefinger klyper og langfinger legges
under som støtte, er den trekantformede blyanten
fin å bruke.
 
Dersom barnet venner seg til et feil grep, kan det
bli raskere slitent. Barnet kan også få vansker med
å forme bokstavene fint. Feilbelastning på muskler
kan oppstå.
 
Hjelper ikke en trekantformet blyant, kan man sette
et ekstra triangulært gummigrep på blyanten. Dette
hjelper min førsteklassing til å få et bedre grep.
I begynnelsen var det uvant, men nå begynner
blyantgrepet å bli bedre.















Jeg har 5 blyantgrep å gi bort.
Er du interessert i ett av disse? 
Følg Skolelyst og kom med tips til hvordan
man kan få barn til å bli glad i å lese bøker 

Hvordan står det til med blyantgrepet til barnet ditt?

12 kommentarer:

  1. Ja, blyantgrepet er viktig! Vi har jobbet en del med det på skolegutten vår og ser at han ennå sliter litt med å holde blyanten riktig. Vi ønsker veldig gjerne en slik du vil gi bort :)

    Ønsker deg en fin kveld i det deilige vårværet.
    Klem Tonje

    SvarSlett
  2. Ha ha, blyantgrep er en typisk sånn lærermammagreie;)
    For de fleste kommer det av seg sjøl, mens noen trenger hjelp og oppfølging.
    Gutta mine er erfarne skribenter og tegnere, mens vesla vel sliter med blyantgrepet - regner med at hun får det til om noen år:)

    SvarSlett
  3. Vel, har vel et lærergen i meg jeg også da, for jeg stresser dette veldig overfor vår andreklassing. Hun har blitt bedre, ved hjelp av sånne blyantgrep, men fortsatt sitter coachen (jeg) ved siden av og hyler "blyantgreeeep!" under leksene.....

    Når det gjelder leselyst er det vel alfa og omega å lese for barnet og så, når hun eller han blir større, oppmuntre til at barnet skal lese noen av ordene og setningene selv. For vår datter har det vært motiverende all den kunnskap hun kan få av å lese selv. Vi begynte med enkle skilt, som stedsnavn eller veien til toalettet. Og vi synes hun har blitt riktig så flink, he he.

    SvarSlett
  4. jeg har 1 helt uten grep, en som syns det er vanskelig og en bitteliten en som holder blyanten som en prest :) jeg er gjerne med på trekning av sånne :) jeg hadde en 10-åring for en tid tilbake som 'haaatet bøker' men etter x antall ganger på biblioteket for å finne tema og/eller forfatter som fenget pluss belønning pr ferdig leste bok og stor belønning pr ferdig leste trilogi er 16-åringen i dag en lesehest med konkrete preferanser. Til 2-åringen leses det så godt som hver kveld. Det tror jeg er viktig.

    SvarSlett
  5. I motsetning til meg *kremt..* har 4 åringen perfekt blyantgrep, og 2 åringen har ikke så dårlig grep på blyanten han heller. Heldigvis! :)
    Siste genistrek ang. interessen for lesing her i huset er å alltid ha lydbok tilgjengelig i bilen. Gjerne lydbok av en bok vi har lest eller holder på å lese. :)

    SvarSlett
  6. Jeg har faktisk ikke sjekket blyantgrepet på mine jenter, men de går i barneghagen enda begge to. Skal jammen sjekke femåringens :)

    Nøkkelen til leseglede er vel akkurat det... Gleden over å lese og bli lest for. Her i huset er lesestundene dagens høydepunkt for både store og små. Det er nok viktig at ungene merker at vi voksne også koser oss med bøkene. Vi har lydbøker i bilen, tror bildene vi får i hodet et like bra, om ikke bedre, enn filmer...

    SvarSlett
  7. Har noe å tre på skjeen også? Min gutt spiser med et grep jeg forbinder med dårlig bordskikk, faktisk, sånn "skyfle inn maten"-grep, om du forstår hva jeg mener.
    Blyantgrepet er der ikke, og med en mor som var skolemester i skjønnskrift (hadde denslags eksistert i det "alle er like"-skolesamfunnet på 70-tallet) og en far som ikke kan lese det han selv skriver - OG i en tid da nesten ingen kan skrive pent lenger fordi vi bruker tastatur - er jeg opptatt av blyantgrep og håndskriftferdigheter.

    Han har også fått smaken på å lese blader, så de gode historiene og lesing på sengekanten er mindre tilstede enn jeg skulle ønske.

    Var det et godt lodd i trekningen?

    SvarSlett
  8. Jeg har fire barn og alle elsker bøker. De er blitt introdusert for de enkleste bøkene helt fra de er bittesmå, og har fått masse bøker tiljengelig i barnehøyde. Vi har kjøpt masse brukte bøker, og har ikke vært redd for at de skal rive dem i stykker eller tegne i dem. Og det har de heller aldri gjort! :-) Jeg tror det er viktig at man lar bildene spille hovedrollen i fortellingen så lenge barnet ser ut til å like det. Og i starten er det jo ikke så viktig å lese det som står, men heller å snakke om bildene. Et godt tips er også å bruke biblioteket for det det er verdt! La ungene bade god litteratur! :-)

    SvarSlett
  9. Takk for alle gode forslag som kan få barn til å interessere seg for lesing.
    Joda, Pia. Dette med blyantgrep er nok en lærermammagreie. Men det er nok likevel lettere å få en 6-åring til å holde blyanten riktig, enn å forandre på grepet til en syvendeklassing.

    SvarSlett
  10. Oi, det glemte jeg; Hvordan blir barn glad i å lese bøker:
    Lese for dem fra de er små. Ofte. Gjerne en bestemt tid til dagen. Vi bruker å lese ved leggetid. Et rituale som både stor og liten setter pris på. Det gir oss tid sammen samtidig som det stimulerer leselysten hos barna!
    Et annet tips er å la barna jevnlig besøke biblioteket og bli med på å plukke ut bøker de ønsker å lese. Når barna blir større, som rundt skolealder, ser en nødvendigheten til å variere bøkene en leser for dem mer, for at de ikke skal kjede seg. De mindre derimot, leser villig de samme bøkene om igjen og om igjen :)

    SvarSlett
  11. Det er bare å begynne med bøker allerede når de er bittesmå! Gutten min på 16 mnd elsker bøker, og vil vi skal lese minst 10 om dagen! Det er kos det!

    Vil gjerne vinne et blått blyandgrep om jeg er den heldige!

    Klem

    SvarSlett
  12. Her i huset er Ludde og Gruffalo favorittene til minstemann, mens de fire andre (i stigende rekkefølge)for tiden har Rødhette og ulven, Jo Nesbø, Tonje Glimmerdal og god voksenkrim liggende.

    Bøker er viktig.
    Bøker er en god venn.
    Bøker er alfa og omega, uansett hvilken modus du er i.

    Blyantgrepet til 12-åringen er hardt og feil og skrifta er heller ikke slik hun ønsker. Klar sammenheng her, spør du meg. Ikke lett, nei, å forandre det nå.

    ...og siden jeg er lærer, føler jeg meg litt ekstra skyldig... :-)

    Blyantgrep-hjelp? Jatakk!

    SvarSlett

Du er velkommen til å skrive en kommentar, et spørsmål eller ønske om tema.

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.